Myt eller sanning?

I dessa tider är det inte alltid helt lätt att veta vad som är myt och vad som är sant, det råder delade åsikter om nästan allt och hur säker du än er på vissa sanningar så finns det med största sannolikhet åtminstone någon plats på nätet där någon hävdar det motsatta.
Det skadar därför inte att stämma av med verkligheten och testa sig själv med jämna mellanrum, vad tror du själv om påståendena nedan? Inled gärna med att svara för dig själv kring varje påstående innan du läser svaret som följer under vardera.

– För att gå ner i vikt är det bäst att träna på morgonen

Det stämmer faktiskt att morgonträning är effektivare för att gå ner i vikt än samma typ av träning andra tider på dygnet. När vi vaknar på morgonen är vår hormonella balans inriktad på fettförbränning med bl.a. ökade nivåer av kortisol. Kroppen tar med andra ord effektivare till sig näring från fettdepåerna och tränar man dessutom på tom mage så får dom allra flesta också en aptitdämpande effekt.

– Det är farligt att äta ost som gravid

Detta påstående är inte helt riktigt, men det finns vissa saker man bör tänka på beroende på vilken ost det är man äter då det finns en viss risk för förekomst av listeria-bakterier. I de flesta fall är risken mycket liten, men som exempel kan nämnas att fetaost som är gjort på opastöriserad mjök bör undvikas. Är du gravid och äter mycket ost hittar du nyttig information om detta hos livsmedelsverket.

– Kvinnor gråter mer än män

Rent biologiskt så stämmer detta och det har visat sig att kvinnor gråter uppemot fyra gånger mer än män. Vi gråter dessutom oftast av olika anlendingar, där det för en kvinna är mer naturligt att gråta när hon är ledsen medans den vanligaste orsaken hos män lär vara mer otippad: När deras favoritlag vinner i sportsammanhang!

– Bakåtvända bilbarnstolar är mycket säkrare än framåtvända

Det är helt riktigt och bakåtvända bilbarnstolar är överlägsna vad gäller barnets säkerhet, åtminstone för barn upp till ca 4 års ålder. När barnen blivit lite större bör man däremot byta till en framåtvänd bältesstol efterhand.

– Amerika upptäcktes av Christoffer Columbus

Falskt! Det finns dokumenterat hur flera människor, även från Europa, har korsat havet och tagit sig till Amerika långt innan Columbus. Det är svårt att säga säkert vem som var först, men det finns mycket som pekar på att det skulle kunna vara en viking vid namn Leif Erickson!